To ενδεχόμενο προβοκάτσιας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι ευθύνες της κυβέρνησης Χριστόφια
Για τους λάτρεις των θεωριών συνομωσίας, η σημερινή ανείπωτη τραγωδία που έπληξε κρίσιμες υποδομές της Κύπρου είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς. Για λόγους συμβολισμού, εννέα χρόνια μετά τον αδόκητο θάνατο του τότε Αρχηγού του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, η ομώνυμη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της ΑΗΚ στο Βασιλικό και ο χώρος του υπό ανέγερση Ενεργειακού Κέντρου της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνονται στόχος προβοκάτσιας σε μια προσπάθεια εκβιασμού της Λευκωσίας.
Η χρονική συγκυρία φαντάζει ιδανική για την εκδήλωση μιας τέτοιας εχθρικής ενέργειας: Οι εκβιασμοί της διεθνούς κοινότητας για άμεση πρόοδο στο Κυπριακό εντείνονται, η Άγκυρα δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ahmet Davutoglu από τα Κατεχόμενα πιέζει για λύση μέχρι τη 1η Ιουλίου του 2012 και αντιδρά στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της ΑΟΖ Κύπρου σε συνεργασία με το Ισραήλ, όπως άλλωστε αντιδρούν και διάφορες ΜΚΟ που διαπλέκονται με πανίσχυρα πετρελαϊκά συμφέροντα και όχι μόνο.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε με δηλώσεις του να υποστηρίξει ότι θα γίνει πλήρης και ενδελεχής διερεύνηση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν, αναφορικά με τη φύλαξη του υλικού και τα αίτια της έκρηξης των εμπορευματοκιβωτίων, απορρίπτοντας όμως το ενδεχόμενο προβοκάτσιας. Σαφέστατα οποιαδήποτε εκτίμηση για τα αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας είναι παρακινδυνευμένη όμως υπάρχει ηθικός αυτουργός:
1. Επιβεβαιώνεται, ναι ή όχι, η πληροφορία ότι η κυβέρνηση Χριστόφια δεν προχώρησε στη καταστροφή των κατασχεθέντων εκρηκτικών υλών για να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με τα αραβικά κράτη της περιοχής, και ειδικότερα με το δικτατορικό καθεστώς της Συρίας;
2. Επιβεβαιώνεται, ναι ή όχι, ότι το κυπριακό υπυργείο Άμυνας κώφευε διαρκώς στις αναφορές του -νεκρού- Διοικητή της βάσης που ζητούσε την άμεση απομάκρυνση των πυρομαχικών; Ο παραιτηθείς υπουργός Άμυνας δεν ήταν εκείνος άλλωστε που διαβεβαίωνε ότι η φύλαξη του φορτίου δεν εμπερικλείει κανένα κίνδυνο και θα μπορούσε να τοποθετηθεί ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές;