Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011

Με βομβαρδισμό στην Τουρκία απειλεί το Ιράν

Τριβές στις τουρκοιρανικές σχέσεις φαίνεται να προκαλεί η κρίση στη Συρία και το ενδεχόμενα να αναπτυχτούν στις ΝΑΤΟικές βάσεις της Τουρκίας αμερικανικές ή ΝΑΤΟικές δυνάμεις οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά του καθεστώτος Άσσαντ.

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Al-Akhbar που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, το Ιράν προειδοποίησε τη Τουρκία πως αν αποδεχτεί στο έδαφός της αμερικανικές ή ΝΑΤΟικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιχειρήσεις ενάντια στο καθεστώς Άσσαντ της Συρίας, τότε θα βομβαρδίσει τις αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία.

Όπως γίνεται αντιληπτό…

οι ευαίσθητες ισορροπίες που τόσο καιρού διατηρούσε η Άγκυρα στις σχέσεις της με την Δύση και το Ιράν δοκιμάζονται όσο ποτέ άλλοτε. Η οποιαδήποτε επιχείρηση του ΝΑΤΟ ή των Αμερικανών κατά της Συρίας θα έφερνε πιθανόν το καθεστώς Άσσαντ σε δύσκολη θέση η θα προκαλούσε ακόμα και την πτώση του.

Από την άλλη πλευρά τα σχέδια της Τουρκίας για περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας για την δημιουργία μίας νεκρής ζώνης εντός των εδαφών της Συρίας και την αποτροπή νέων κυμάτων προσφύγων κλονίζει τις σχέσεις των δύο χωρών καθώς και την στάση που θα πρέπει να υιοθετήσει το Ιράν για αυτό το θέμα.

Το Ιράν είναι υπέρ της παραμονής του καθεστώτος Άσσαντ στη Συρία για λόγους γεωπολιτικούς όπως υποστηρίζει και το σημερινό καθεστώς που υπάρχει στο Λίβανο ενισχύοντας συνεχώς τη Χεζμπολάχ με εξοπλισμό, άνδρες και χρήματα. Οποιαδήποτε πτώση του Άσσαντ θα σήμαινε αλλαγή των στρατηγικών σχεδιασμών του Ιράν στην περιοχή.
Σ.Σ. Ιστολογίου:
Και μία ακόμη "παράξενη" εξέλιξη στα Γεωπολιτικά. Ειδικά από τη στιγμή που η Τουρκία υποδαυλίζει τις επαναστάσεις στη Μέση Ανατολή, το Ιράν γυρνά και υποστηρίζει πλέον τα καθεστώτα.

Μήπως κάποιοι αρχίζουν ν' αναθεωρούν τις στρατηγικές τους βάσει των προ-σχεδιασμένων καταστροφών που είναι προγραμματισμένο να υποστούν;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...