Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Αγωνία και αβεβαιότητα για την τύχη της Ελλάδας και της Ευρωζώνης

Η ανωριμότητα και η ανεπάρκεια που επιδεικνύουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές στο ζήτημα της αντιμετώπισης του χρέους στην Ευρωζώνη και στην εξουδετέρωση της απειλής που συνιστά το ελληνικό πρόβλημα στη «μόλυνση» και άλλων πιο σημαντικών χωρών, κυριολεκτικά σοκάρει.

Η κατάντια της Ευρωζώνης αποκαλύπτεται και από τον ευθύ εκβιασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ / ECB) προς τη Γερμανία, με σκοπό να την πειθαναγκάσει να αποφύγει κάθε λύση στο ελληνικό πρόβλημα η οποία θα προκαλέσει «πιστωτικό γεγονός»: Ξεκαθάρισε, ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας θα σταματήσει αυτομάτως να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για να συνεχίσει τη δανειοδότηση της χώρας μας. Το είπε μάλιστα με τέτοιον τρόπο ώστε δέσμευσε την αξιοπιστία της ώστε να μην μπορεί να κάνει πίσω…Η ΕΚΤ πιστεύει και διακηρύσσει προς κάθε κατεύθυνση ότι κάθε λύση που θα περάσει μέσα από τη χρεοκοπία θα είναι απλώς καταστρεπτική για την Ευρωζώνη και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, ασχέτως του τι λένε οι Γερμανοί. Με απλά λόγια μιλάμε για μετωπική σύγκρουση της ΕΚΤ με την ηγέτιδα δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι θα συμβεί άραγε; Θα καταρρεύσει η Ένωση επειδή οι δυο πλευρές θα εμείνουν στις θέσεις τους, θα υποχωρήσει η Γερμανία; Η δύναμη και ταυτόχρονα αδυναμία της ΕΕ που είναι η εξεύρεση συμβιβαστικών – μεσοβέζικων κατά άλλους – λύσεων δείχνει να μην μπορεί να δώσει τη λύση στο αδιέξοδο.


Οι δηλώσεις του Μπαρόζο αποτύπωσαν με γλαφυρό τρόπο την κρισιμότητα της κατάστασης: «Ας μην έχουμε αυταπάτες, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή», ανέφερε και προειδοποίησε ότι «εάν δεν βρεθεί λύση, οι επιπτώσεις θα επεκταθούν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης και ακόμη παραπέρα»… Καθοριστικός θα είναι σήμερα ο ρόλος Γαλλίας και Γερμανίας, συνέχισε, και ζήτησε από όλες τις πλευρές να επιδείξουν «καλή πίστη»…

Στην υπόθεση παρενέβη και ο νομπελίστας οικονομολόγος, Γιόζεφ Στίγκλιτς, σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε με την ευκαιρία εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με θέμα «Η κρίση του χρέους στην Ευρωζώνη και προτεινόμενες λύσεις»: Η άποψή του ξεκάθαρη και ταυτίζεται με την πεποίθηση και του «defence-point.gr», όπως είχαμε αναφέρει στις αναρτήσεις μας για το θέμα από την πρώτη στιγμή, χωρίς καν να περιμένουμε να μιλήσουν οι σημαίνοντες… Απλή λογική χρειαζόταν: «Το πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν είναι οικονομικό είναι πολιτικό. Ακόμα και τα κριτήρια του Μάαστριχ να τηρούντο, το πρόβλημα θα υπήρχε», ανέφερε ο Στίγκλιτζ, κάνοντας λόγο και για «έλλειμμα δημοκρατίας» στην Ενωμένη Ευρώπη.

Ο διακεκριμένος και «εναλλακτικός» κατά πολλούς οικονομολόγος είπε και το ακόλουθο ου αξίζει να προσεχθεί από όλους ιδιαίτερα: «Η Ευρώπη έχει καλύτερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ από την Αμερική και εάν θα δανειζόταν από κοινού θα είχε πολύ καλύτερους όρους από την Αμερική». Εν ολίγοις, αν επιθυμεί η Ευρώπη να κάνει προκοπή ας μαζέψει το πρόβλημα και ας το αντιμετωπίσει ενιαία, εξασφαλίζοντας την εξυπηρέτηση του χρέους – όχι μόνο του ελληνικού – απαλλαγμένη από τους ληστρικούς τόκους και διοχετεύοντας τα χρήματα που θα εξοικονομούνταν σε μια τολμηρή αναπτυξιακή στρατηγική.
Εάν ήταν να μας δώσουν πραγματικά όραμα, να φαινόταν φως στην άκρη του τούνελ, αλλιώς θα αντιμετώπιζε και ο ελληνικός λαός την κατάσταση.


Σ.Σ. Ιστολογίου: Επόμενο είναι, από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις είναι ανδρείκελα της Κίνας. Πλέον έφτασε η στιγμή που άρχισαν να πανικοβάλλονται από τους μικρούς τριγμούς. Όταν οι Σίνες αρχίσουν να κάνουν απαιτητές τις "επενδύσεις" τους (σε πληρώνω και πούλα μου ψυχεί τε και σώματι), τότε όλοι αυτοί θα χρειαστούν επειγώντος διασωλήνωση με ορούς, γιατί από τη πολλή διάρροια (λόγω τρόμου), θα φύγουν από αφυδάτωση.
Και εννοείται ότι οι Σίνες θα τους "σώσουν" από την αφυδάτωση. Θα πρέπει κι αυτοί να φάνε κάτι...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...