Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Τουλάχιστον 40 ημέρες θα διαρκέσει η "περιορισμένη χρεοκοπία"

Η Deutsche Bank προχώρησε σε «κούρεμα» 21% της αξίας ελληνικών ομολόγων. Oπως προκύπτει από την έκθεση του χαρτοφυλακίου της σε ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, προκύπτει ότι στους ελληνικούς τίτλους υπάρχει μείωση από 1,6 δισ. ευρώ σε 1,15 δισ. ευρώ.

Την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Αθήνα κλιμάκιο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) για την επίσημη έναρξη του εν Ελλάδι "κουρέματος". Από τα αποτελέσματα των συνομιλιών αυτών θα προκύψουν οι ζημιές που θα καταγράψουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα από τη συμμετοχή τους στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Πρόκειται για τις τράπεζες BNP-Paribas, Deutsche Bank και HSBC, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως συν-ανάδοχες για την εφαρμογή του PSI (εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, συμφωνία επανεπένδυσης σε ελληνικά ομόλογα και πρόγραμμα επαναγοράς χρέους).

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε, επίσης, τον ορισμό του δικηγορικού γραφείου Gottlieb Steen & Hamilton LLP ως διεθνούς νομικού συμβούλου και της Lazard Freres ως οικονομικού συμβούλου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε σχέση με την εφαρμογή του PSI.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων θα ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Όταν ολοκληρωθεί οι διαδικασία, οι τρεις οίκοι που μας κήρυξαν σε "περιορισμένη χρεοκοπία" θα επανεξετάσουν την κατάστασή μας και θα αποφασίσουν αναλόγως.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα κλείσει σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας, τουλάχιστον 40 ημέρες, χρονικό διάστημα σαφώς μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά υπολογιζόταν. Το θέμα είναι οι ελληνικές τράπεζες πόσο μπορούν να αντέξουν χωρίς δανειοδότηση από την ΕΚΤ που θα διαρκεί όσο καιρό διαρκεί και η χρεοκοπία της χώρας.

Υπάρχουν περί τα 10 δισ. ευρώ σε συνάλλαγμα στην Τράπεζα της Ελλάδος και αναμένεται να είναι αυξημένο λόγω τουρισμού στα τέλη Αυγούστου, οπότε λογικά θα μπορέσει ίσως η Τράπεζα της Ελλάδος να στηρίξει όποια τράπεζα έχει πρόβλημα (και υπάρχουν κάποιες που έχουν).

Επίσης αυστηρές κυρώσεις για τις χώρες με υπέρογκα χρέη ζητά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble, ενώ επισημαίνει ότι τα κράτη, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να παραχωρήσουν σε αντάλλαγμα της βοήθειας που δέχονται μέρος της κυριαρχίας τους στην Ε.Ε.

"Η ολοκλήρωση πρέπει να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο και τα κράτη με προβλήματα που δέχονται βοήθεια θα πρέπει σε αντάλλαγμα να παραχωρήσουν μέρος της κυριαρχίας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση", αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Stern.

Ασκεί παράλληλα κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημειώνοντας ότι "σεβόμαστε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, αλλά ιδανικά, αυτό θα πρέπει να ισχύει και αντίστροφα".




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...